25 Eylül 2010 Cumartesi

Bağlantı Kurmak:Alexander Graham Bell - Naomi Pasachoff


ALEXANDER GRAHAM BELL : BAĞLANTI KURMAK

Sağırlara konuşmayı öğretme çabaları telefonu icat etmesine yol açan Bell, yaşamının sonuna kadar bir mucit olarak kalmış, havacılık konusunda bir öncü olmuş, kurduğu derneklerle pek çok bilim adamına araştırmalarında destek vermiştir. Yazarımızda bizlere günümüzdeki iletişim çılgınlığının başlangıcını anlatmak, Alexander Graham Bell’in buna nasıl katkıda bulunduğunu gösterebilmek, Bell’in sadece telefonu nasıl bulduğunu değil, aynı zamanda havacılık alanındaki çalışmalarını anlatmak için bu kitabı yazmıştır. Anlayabileceğimiz gibi kitabımızın hedef kitlesi Alexander Graham Bell ve yaptığı çalışmalar. Bizlerin de bu kitaptan çıkarması gereken birçok sonuç var. Ama en önemlisi pes etmemek. Alexander Graham Bell hayatı boyunca birçok engelle karşılaşmıştır ama pes etmemiş. Haytımız her zaman kolay olacak diye bir şey yok. Tabi ki bazı engeller karşımıza çıkacaktır. Ama önemli olan engelleri aşabilmek için çaba gösterebilmektir.

Yazarımız bu kitabı yazmasındaki amacına gayet iyi ulaşmıştır. Kitabı çok akıcıydı. Dil ve üslubu da çok iyiydi. Anlatım biçimlerinden tanımlama, örneklendirmeyi kullanmış. Anlatım biçimlerine örnek verecek olursak tanımlama bölüm ortalarına konulan elektromanyetizma, ses, konuşma ve işitme, telefon gibi konular hakkında verilen bilgilerde, örneklendirmeyi ise Alexander Graham Bell’in arkadaşı (Watson) çok iyi dost olduklarını ve nasıl tanıştıştıklarını yazmış. Yazar bunu Watson’un 50 yılı aşkın bir süre sonra yayınladığı özyaşamöyküsünden bir yazı ile örneklendirmiştir. Sayfalarda bulunan Alexander Graham Bell, ailesi, eşi ve çocuklarının resimleri kitaba renk katmış. Kitabın dıştan görünüşü biraz sıkıcı olsa bile içindeki yaşamöyküsü gayet güzel. Kitapta bulunan bir diğer pürüz ise bölüm ortalarına konulan elektromanyetizma, ses, konuşma ve işitme gibi konularda verilen bilgilerin bulunduğu yer kötüydü. Bu bilgiler bölüm ortalarında olmak yerine bölüm sonlarına konulsaydı bölümlerin içinde kopukluk yaşanmamış olurdu. Böylece kitap daha iyi anlaşılabilirdi. Ayrıca sayfalarda bulunan Alexander Graham Bell’in çalışmalarının çizimleri de pek anlaşılır sayılmazdı. Kitabın bölüm olarak ayrılması okuyanlar için bir kolaylık olmuş. Böylelikle bölümleri günlere dağıtarak kitabı daha kısa sürede bitirme şansı oluyor. Yazarın bizlere kitabın başında yazdığı not sayesinde bölümlerin başlıkları hakkında bilgi edinip bölümü daha iyi kavrayabildim. Kitabımızın sonunda bulunan zamandizin sayesinde kitabı özet olarak tekrar etmiş oldum. Bu çok güzel bir ayrıntı. Tabi yazarın kitabın sonunda yazdığı teşekkür yazısını da geçmemek lazım.

Alexander Graham Bell’in yaşamöyküsü gerçekten okumaya değer bir kitaptı. Alexander Graham Bell hakkında bilmediğim birçok bilgiyi okuduğum bu kitap sayesinde öğrenmiş oldum. Kitaptan bunun yanında birçok sonuç çıkardım. En önemlisi de pes etmemek. Hayatta hiçbir şey kolayca elde edilemez. Kitap gerçekten güzel ve akıcıydı. Ama günümüzde böyle kitaplar pek okunmuyor. Aslında kitaplar bizim için birer başvuru kaynağı.

Naomi Pasachoff,çev:Leyla Uslu,Alexander Graham Bell:Bağlantı Kurmak,4.basım , Ankara, 1996, 149 s.

Bazı Notlar:

ISBN: 975-403-292-0 ; ilk basım Temmuz 2003 (2500 adet)

Kitap, Tübitak Popüler Bilim Kitapları'nın 178.'i kitabı olarak, Yaşamöyküsü dizisinin 5. kitabı olarak basılmış.

Orijinal adı: Alexander Graham Bell: Making Connections

8/ E sınıfından Cansu Paşmakçı okudu, yorumladı.

Siz de yorum bırakabilirsiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder