15 Ekim 2010 Cuma

Kırımlı Murat Destanı- Hasan Nail Canat

KIRIMLI MURAT DESTANI

1. Kitabın İsmi 2. Kitabın Yazarı

Nedir? Kim?

Kırımlı Murat Destanı Hasan Nail CANAT

3. Kitabın Türü Ve 4. Bu kitabı arkadaşlarına tavsiye

Konusu? eder misin? Neden?

Türü roman.Konusu Murat’ın büyüyene Evet ederim.Çünkü bu kitap insana sabrı,

kadar yaşadığı olaylardan dürütlüğü, insan sevgisini, doğruluğu ve en önemlisi

sabrı ve cesaretliliği öğrenerek, büyüğünce cesaretliliği öğretiyor.

düşman askerler tarafından cesurca bir

çatışmada ölmesi

5. Bu kitabın yazarı sen olsaydın kitabın ismini ne koyardın? Neden?

“ Çektirilen Azabın Acılı Sonu ” koyardım. Çünkü düşmanların bastığı o yerde insanlara zulüm edip acımasızca calıştırıyorlardı. Düşmanlar müslüman insanlara inandıkları dini değişmeye ve yaratıcılarının başka kimse olduğunu inandırmaya çalışıyorlardı. Ama zulmü istemeyen insanlar vardı. Bu insanlardan biride Murat’tı. Murat arkadaşlarıyla eylem yapıp müslüman insanlara yardım ediyordu. Murat bir gece aniden düşman askerlerle çatışmaya başlıyor. Ve bir bomba ile kahramanca vatanı için feda oluyor ve bu ölüm vatan için acılı son oluyor.

6. Sence kitabın ana fikri nedir?

Bence bazı insanlar vatanını düşünmeyen ve zorda kaldıkları zaman kendilerini kurtarmalarını bekleyen kimselerdir. Bazıları ise özürlüğü için vatanı için canını feda edebilecek kimselerdir. Yani insanlar vatanından yararlanmayı iyi biliyorsa korumayıda öyle iyi bilmelidir.

7. Bu kitabın yazarı sen olsaydın kitabın sonunu nasıl yazardın?

Murat yanına düşen bomba ile sarsıldı. Sol bacağının dizinden itibaren olmadığını fark etti. Elbisesinden bir parça yırtarak yarayı sardı. Ama Murat pes etmedi ve catışmaya devam etti. Murat yanına düşen bir bomba ile paramparça oldu. Onun acısını sanki doğa anladı. Bir ay sonra köye bir haber geldi. Osmanlılar tekrar kurulmuş ve Ruslarla tekrar savaşa girmişlerdi. Çok geçmeden Osmanlı devleti galip gelmişti. Osmanlılar köylülere yardım eden ve Ruslar’a kan kusturan genci yani Murat için anıt yaptırdılar. Bu anıtın isminede Kırımlı Murat Anıtı koydular. Ayrıca köyün isminide Kırımlı Murat Köyü olarak değiştirdiler.

Alperen ÇİKOT

7/C 375

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder